Miljösanktionsavgifter kan undvikas om man arbetar på rätt sätt. Vi har genomfört en undersökning där vi har tagit del av över 100 beslutade miljösanktionsavgifter och redovisar här resultatet tillsammans med hur du kan förebygga en miljösanktionsavgift.
Kom igång ›Svenska Sprutjournal erbjuder en digital sprutjournal utan distraktioner. Vårt fokus är att ni ska kunna följa lagar och regler samtidigt som er administration förenklas. En tjänst som alltid är tillgänglig med säker inloggning med BankID.
Inledning
En miljösanktionsavgift är en avgift som en organisation eller privatperson måste betala om den har överträtt miljölagstiftningar. För användare av växtskyddsmedel kan en miljösanktionsavgift beslutas av kommunen eller Länsstyrelsen efter att de genomfört en tillsyn. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret för vissa större, tillståndspliktiga gårdar. För andra verksamheter är det respektive kommun som utför tillsyn enligt miljöbalken. Tillsynsmyndigheten följer Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter (öppnas i ny flik) där till exempel 8 kap 1 § anger
"För en överträdelse av artikel 67.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG, i den ursprungliga lydelsen, genom att inte ha fört register ska en miljösanktionsavgift betalas med 5 000 kronor. Förordning (2015:388)."
Vill du läsa mer om tillsyn enligt miljöbalken, läs gärna Jordbruksverkets Att få tillsyn enligt miljöbalken (öppnas i ny flik)
Undersökningsmetod
Vi har genomfört en undersökning där vi har tagit del av över 100 beslutade miljösanktionsavgifter. För att ta del av dessa beslut har vi begärt ut handlingarna från större delen av Sveriges kommuner. Vissa kommuner har återkommit med att de inte har beslutat några avgifter på senaste tiden medan andra har återkommit med ett eller flera beslut i form av allmänna handlingar.
Ett beslut innehåller en eller flera grunder till varför kommunen beslutat att utdela en miljösanktionsavgift. Genom att gå igenom de 115 beslut vi har erhållit har vi manuellt klassificerat varje beslut i en eller flera kategorier som avser anledning till att en miljösanktionsavgift beslutsas. De främsta kategorier som vi har identifierat är:
Varav exempelvis ej korrekt ifylld sprutjournal kan innehålla flera underliggande felaktigheter.
Sammanfattning
Av de 115 beslut som vi har erhållit är de 4 vanligaste anledningarna till miljösanktionsavgifter:
I de allra flesta fall har avgiften beslutats på grund av att en enskild anledning, till exempel att sprutföraren inte specificerat hänsyn till anpassade skyddsavstånd. Men i de beslut vi har undersökt det även förekommit fall där flera brister har förekommit, då ofta en kombination av att syfte med bekämpning saknades samt att hänsyn till fasta och anpassade skyddsavstånd inte var tydligt dokumenterade.
Anledning 1
Av de 115 beslut som vår undersökning har gått igenom är ej korrekt ifylld sprutjournal den absolut vanligaste anledningen till miljösanktionsavgifter med 51% av alla beslut.
En ej korrekt ifylld sprutjournal kan innehålla flera underliggande felaktigheter. Det främsta felet som vi har identifierat är att noteringar kring fasta och anpassade skyddsavstånd saknats helt eller varit bristfälliga. I vår digitala sprutjournal finns hjälpreda för både fläktspruta i fruktodling och lantbruksspruta med bom direkt integrerat i varje sprutjournal vilket förebygger det främsta felet.
Kom igång ›En annan vanlig anledning till att en miljösanktionsavgift beslutsas är att syfte med besprutningen saknades helt eller varit bristfälligt. I vår digitala sprutjournal finns data från Kemikalinspektionens bekämpningsmedelsregister som visar de syften/situationer respektive bekämpningsmedel får användas för.
Anledning 2
Av de 115 beslut som vi har erhållit är ej godkänd utrustning den absolut vanligaste anledningen till miljösanktionsavgifter med 25% av alla beslut.
En spridningsutrustning måste i de flesta fall vara funktionstestad av en godkänd funktionstestare och godkänd av Jordbruksverket för att få användas. Syftet med att funktionstesta utrustningen är inte endast att förebygga miljöproblem och risker för sprutförare utan också att säkerställa att effekten av besprutning blir enligt planerat.
I vår digitala sprutjournal kan du ange för vilka perioder som varje spridningsutrustning är godkänd att användas. Detta gör att du inte behöver hålla separat koll på när godkännanden utgår och kan arbeta proaktivt för att säkerställa att du kan bekämpa när behovet finns.
Anledning 3
Av de 115 beslut som vi har erhållit är avsaknad av tillstånd från kommun den absolut vanligaste anledningen till miljösanktionsavgifter med 15% av alla beslut. På vissa platser behövs tillstånd från kommunen för att få bespruta. Både avseende plats och val av växtskyddsmedel. Typen av utförare som erlagts avgift på grund av avsaknad av tillstånd är golfklubbar och organisationer som förvaltar parker.
Anledning 4
Av de 115 beslut som vi har erhållit är utförare saknade behörighet den absolut vanligaste anledningen till miljösanktionsavgifter med 8% av alla beslut.
Den som yrkesmässigt sprider växtskyddsmedel måste ha en giltig behörighet som tillgodoser den plats och den typ av växtskyddsmedel som avses att användas. Behörighet för att få sprida växtskyddsmedel med klass 1L och 2L föregås av en utbildning som anordnas av Länsstyrelsen. Behörigheten gäller i cirka 5 år, med brytdatum sista maj.
I vår digitala sprutjournal kan du ange för vilka perioder som dina behörigheter gäller. Detta gör att du inte behöver hålla separat koll på när godkännanden utgår och kan arbeta proaktivt för att säkerställa att du kan bekämpa när behovet finns.
Kom igång ›Resurser
Anpassade skyddsavstånd
Journalen
Övrigt
Svenska Sprutjournal AB
Organisationsnummer: 559390-6984
Säte: Gemla
mejl: [email protected]
telefon: 076-020 81 44